Национален план на България за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура

Национален план на България за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктураEURO QCI

Началото на дейностите по Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура беше поставено на официална церемония днес.

Събитието се състоя в Център за компетентност “Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска” (КВАЗАР). В него участваха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът на Столична община Генчо Керезов.

Сред гостите бяха и доц. Лъчезар Георгиев – представител на България в борда на ЕК, главна дирекция “Свързаност” и директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, директорът на Института по роботика при БАН доц. Август Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция “Инфраструктура на електронното управление” Младен Петров, заместник-председателят на БАН чл.-кор. Евдокия Пашова, съветникът на президента Илия Милушев, ген.-майор Тодор Дочев, началник на Военната академия “Г. С. Раковски”, представители на Министерството на отбраната, Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта и ДАНС.

При откриването доц. Лъчезар Георгиев отбеляза, че съвременните изчислителните способности на суперкомпютрите и квантовите компютри правят стандартната киберзащита все по-трудна. Според него това се потвърждава и от зачестилите през последните години безпрецедентни хибридни атаки в Европа, които са засегнали не само бизнеса, но и все повече държавни институции. Именно поради тази причина през 2019 г. ЕК постави начало на инициативата EuroQCI, в която вече участват  всички държави членки на ЕС. Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационния суверенитет на Европа, каза Георгиев.

Столична община, която е асоцииран партньор по Националния план, ще посочи свои дейта центрове, които да бъдат включени в мрежата, с което да се демонстрира как работи квантовата криптография. Служители по сигурността на информацията на Общината ще имат възможност да бъдат обучени напълно безплатно и да станат част от “Националния център за квантово-комуникационна мрежа” на България, който предстои да бъде структуриран по време на изпълнението на Националния план.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за съвместната работа с Центъра по компетентност КВАЗАР. Фандъкова посочи, че СО е първата община, която още през 2015 г. е приела стратегия за интелигентна специализация, в която информационните и информационно-комуникационните технологии са в основата. По думите ѝ съвременните технологии внасят ново качество в ежедневните ни дейности, но в същото време поставят в риск, който понякога е огромен, информацията и данните, с които разполагаме и които обменяме. Тя допълни, че това е особено важно за чувствителните данни и критичната инфраструктура.

Заместник-кметът на София Генчо Керезов отбеляза, че през миналата година са направили значителни усилия да подобрят съществуващата инфраструктура, свързана с киберсигурността, изградили са изцяло нова система за киберотбрана, свързана с платформа за защита на крайни устройства за събиране на известия и инциденти, управление на уязвимостите. Изградена е и система за киберразузнаване и система за управление на привилегирования достъп. Керезов допълни, че никоя друга община не разполага с такъв тип системи.

Ръководителят на Център КВАЗАР акад. Чавдар Руменин отбеляза, че квантовата комуникация е нещо много повече от една връзка между два обекта. Според него това е нова философия, нова визия. Това е може би бъдещето, към което се стремят всички страни – там, където въображение и иновациите си дават среща, допълни той.

Днес бяха представени квантови устройства, чрез които ще се извършва този вид защита, които имат и собствени имена – Боб и Алис. Чрез тях ще се осъществява квантовата комуникация. Това е уникално и като технология, и като решение, отбеляза Руменин. Точно такива апарати ще бъдат монтирани там, където трябва и в двете системи, чието изграждане започва днес.

Имате въпрос?

В процеса на абонаментната сервизна поддръжка Ентърпрайз Комюникейшънс Груп ООД доказа, че разполага с технически подготвени специалисти, които демонстрираха познаване на интегрираната система като професионално и навреме разрешаваха възникналите въпроси по време на експлоатацията ѝ.

Д. Струменлиева
Директор, Coca Cola HBC Bulgaria