Защита на вашия бизнес: Най-добри практики в корпоративната киберсигурност

В този бързо развиващ се дигитален свят неизбежно се увеличава заплахата от кибератаки. Защитата на вашия бизнес е по-важна от всякога. С напредването на технологиите се усъвършенстват и тактиките на киберпрестъпниците, което налага предприятията да бъдат една крачка напред в областта на киберсигурността. В тази статия ще се задълбочим в най-добрите методи, които ще ви помогнат да укрепите бизнеса си срещу потенциални пробиви и да гарантирате защитата на вашите ценни активи и лични данни.

Подозрителните имейли

Имейлите отдавна са предпочитан начин за кибератаки, като фишингът е популярна техника, използвана сред киберпрестъпниците. Целта на тези имейли е да подмамят неподозиращи лица и по този начин да разкрият чувствителна информация или да изтеглят важни файлове.

Предоставяме ви няколко съвета как да разпознавате подозрителните имейли и какво не трябва да правите, ако получите такива:

Как изглежда една фишинг измама

Постоянно се разработват нови методи за фишинг атаки, но те споделят общи черти, които лесно могат да бъдат идентифицирани. Съществуват много сайтове, които ще ви държат информирани за най-новите фишинг атаки и техните ключови идентификатори. Обучението на вашите служители относно най-добрите практики за киберсигурност е от съществено значение. То включва как да идентифицират подозрителни имейли и връзки, как да създават силни пароли и как да разпознават и докладват кибер заплахи.

Не кликвайте върху прикачена връзка

Хипервръзките могат да бъдат портал за кибератаки, водещи потребителите към незащитени уебсайтове или подтикващи ги да изтеглят опасни файлове. От ключово значение е внимателното разглеждане на връзките, преди да щракнете върху тях. Не е препоръчително да кликвате върху прикачен линк в имейл, дори ако познавате подателя.

Не предоставяйте чувствителна/важна информация

Правило номер 1, не трябва доброволно да давате информация за вашите лични данни като дебитна/кредитна карта, ЕГН, адрес и т.н, , освен ако нямате 100% доверие на сайта, в който се намирате.

Не давайте информацията си на незащитен сайт

Ако URL адресът на уебсайта не започва с „https“ или не виждате икона със затворен катинар до URL адреса, не въвеждайте поверителна информация и не изтегляйте файлове от този сайт.

Сменяйте редовно паролите

Ако имате онлайн акаунти, трябва да си създадете навика редовно да променяте паролите си, за да попречите на атакуващия да получи неограничен достъп. Старайте се да включвате различни комбинации от главни и малки букви, цифри и специални символи за максимална безопасност и сигурност.

Поддържайте хардуера актуален

Основен аспект на киберсигурността е поддържането на актуален хардуер, като това не означава само да се наслаждавате на най-новите функции и подобрения в производителността. Остарелият хардуер може да остави уязвимости, които киберпрестъпниците ще използват, за да получат неоторизиран достъп до вашата мрежа.

Използвайте антивирусни програми

Основна превенция срещу кибер атаките са надеждните антивирусни програми, които играят ключова роля в защитата на дигиталната инфраструктура на вашето предприятие.

Силата на VPN

Тъй като дистанционната работа става все по-разпространена, гарантирането на поверителността и сигурността на връзките на вашия бизнес е от първостепенно значение. Виртуалните частни мрежи (VPN) предлагат надеждно решение чрез криптиране на данни и създаване на сигурни канали за комуникация.

Шифроване чрез сигурни решения за споделяне на файлове

Нарушаването на данните може да бъде катастрофално за бизнеса, което води до финансови загуби, уронване на авторитета и правни последици. Решенията за защитено споделяне на файлове осигуряват мощен сигурен механизъм чрез криптиране на данни и контролиране на привилегиите за достъп.

Контрол на достъпа до мрежата

Контролът на достъпа до мрежата (NAC) е друга важна стъпка в защитата на вашата компания от кибератаки. NAC ви позволява да контролирате кой има достъп до вашата мрежа, като изисква от потребителите да се удостоверяват, преди да получат достъп.

Мониторинг на мрежовата сигурност

Мониторингът на мрежовата сигурност (NSM) включва наблюдение на вашата мрежа за подозрителна дейност. Възможно е да включва наблюдение за необичаен трафик. NSM може да се извърши по различни начини, включително чрез използването на системи за откриване на проникване (IDS) и софтуер за управление на информация и събития за сигурност (SIEM). Тези инструменти ви позволяват да наблюдавате мрежовия трафик за признаци на подозрителна дейност, като необичайни модели на трансфер на данни или опити за достъп от непознати IP адреси. Чрез откриване и реагиране на подозрителна дейност в реално време можете да помогнете за предотвратяване на кибератака, преди тя да причини значителни щети за компанията.

Имате въпрос?

В процеса на абонаментната сервизна поддръжка Ентърпрайз Комюникейшънс Груп ООД доказа, че разполага с технически подготвени специалисти, които демонстрираха познаване на интегрираната система като професионално и навреме разрешаваха възникналите въпроси по време на експлоатацията ѝ.

Д. Струменлиева
Директор, Coca Cola HBC Bulgaria